· 

Welke locatie kies je voor een fotoshoot?!

WELKE LOCATIE KIES JE VOOR EEN FOTOSHOOT!?

Super leuk, je hebt een fotoshoot geboekt! Maar waar wil je de foto’s maken? Wat vind je mooi? Welke sfeer wil je graag voor de foto’s?! Wil je meer natuur of wil je liever een stoere locatie? Er zijn zoveel mooie plekjes... Ik ga proberen om je te helpen. Al zijn er vast nog genoeg mooie plekjes waar ik nog nooit ben geweest! 

Licht

Eerst nog even dit: het tijdstip van de shoot is erg bepalend voor het licht, daarom zie je bij de ene shoot meer dat mooie romantische licht dan bij de andere shoot. In de zomer, midden op de dag heb je felle zon, recht van boven. Maar als je een uurtje voor zonsondergang gaat shooten heb je bij helder weer dat prachtige licht, ook wel goldenhour genoemd. Ik ben zelf behoorlijk fan van dit "uurtje". Goldenhour is zeg maar mijn happyhour ;) Laat je echter niet te veel leiden door het weer: ook een stormachtige dag (zelfs met regen!) kan geweldige foto’s opleveren :)

 

Denk niet te moeilijk

Een hele belangrijke tip: denk niet te moeilijk! Ik merk dat klanten vaak dé perfecte locatie willen voor hun shoot en soms is het door omstandigheden helemaal niet handig om naar bepaalde locaties toe te gaan. Licht is voor mij het meest bepalende tijdens de shoot. Dus misschien hebben we wel een geweldige achtergrond, maar als het licht daar niet lekker werkt zoek ik een ander plekje op. Een klein bosje achter jullie huis kan soms al voldoende zijn voor heerlijke platen!

Fotoshoot thuis

Je kunt overal heengaan om te shooten, maar heb je wel eens gedacht aan een shoot gewoon thuis? Dit is superleuk om te doen voor een zwangerschapsshoot of met je gezinnetje. Het is je eigen omgeving, dus erg vertrouwd. Behalve binnen is er vaak rondom het huis ook wel een leuke fotoplek te vinden. Nu weet ik dat veel mensen denken dat het bij hen thuis niet kan of niet geschikt is. Twijfel je hierover? Stuur dan even een paar foto’s van je huis, dan kan ik even met je meedenken of het echt zo niet-fotogeniek is als jij denkt. En ik kan je zeggen: vaak valt dat wel mee ;-) Er zijn vaak meer mooie plekjes te vinden dan je denkt en dit heeft met name met lichtinval te maken! Dus gooi deze optie niet gelijk overboord!

fotoshoot Alkmaar, thuis, zwangerschap, Newborn

Fotoshoot Noord-Hollands Duinreservaat Bergen aan Zee / Egmond aan Zee / Castricum aan Zee

Oh, dit zijn mijn favoriete plekken! Elke keer als ik er kom vind ik het weer prachtig! Elk hoekje heeft een andere uitstraling. Vaak zie je ook wilde paarden of Highlanders lopen. Het is er erg open, rustig en romantisch! Vooral de combinatie met vaak mooie bomen en struiken en delen met hei maken het een altijd unieke locatie. En wil je shooten op de heide als het in bloei staat?! Boek dan je shoot half/eind augustus! Onderstaande foto's zijn gemaakt in Bergen aan Zee. 

fotoshoot, duinen, noord-holland, familie fotograaf, bergen aan zee, Egmond aan zee, Castricum aan zee

Fotoshoot in de duinen

De duinen zijn een prachtige locatie voor een shoot. Er zijn heuvels en dalen, er is zand, er is hoog gras, vaak zijn er ook nog plekken met bomen. Je hebt een rustige en prachtige omgeving met mooie kleuren. En als je helder weer hebt is de kans ook groot dat je de prachtige zonsondergang mee kan pakken tijdens de shoot! Onderstaande foto's zijn gemaakt in Hargen aan Zee en Egmond aan Zee.

Fotoshoot op het strand

Ik houd zo van het strand! En de zee. En de strandtentjes. Wat een geluk dat ik al m’n hele leven bij de zee woon. Een fotoshoot aan zee is eigenlijk altijd een goed idee. Of het nu strakblauw is of dat er een dreigende lucht is of veel wind. Qua tijdstip zou ik wel aanraden het vroeg in de ochtend te plannen of net voor zonsondergang, omdat je dan het mooiste licht hebt en met een beetje geluk ook nog eens een prachtige zonsondergang.

Fotoshoot in een dorp of binnenstad

Vaak zijn we geneigd om de natuur in te gaan voor een shoot, maar er zijn ook veel hele leuke, schattige straatjes te vinden in Alkmaar. Met die klinkerweggetjes, schattige huisjes, leuke trapjes en ramen. Kom je niet uit Alkmaar? Ga dan zelf maar eens kijken of er fotogenieke straatjes zijn bij jou in de buurt! Vast wel!

Fotoshoot in het bos

 

Het bos is een heerlijke plek! En elk bos is zo anders. Je hebt dichtbegroeide bossen met grote bomen, maar je hebt ook bossen met hoge dennen. Meestal zijn er in elk bos ook mooie open plekken te vinden of brede paden. En het is een superleuke locatie om te shooten met kinderen! Ze kunnen klauteren, spelen, mooie bladeren zoeken... noem het maar op.

Natuurlijk ben je ook hier afhankelijk van de jaargetijden. In de winter zijn niet alle bossen even mooi omdat alle bladeren eraf zijn maar dan kan je weer prima terecht in een dennenbos! De herfst is natuurlijk geweldig met die mooie kleuren en alle bladeren op de grond! In de herfst is het vaak een korte periode waarin het bos op zijn mooist is: je wilt tenslotte dat er ook nog gekleurde bladeren aan de bomen zitten.

Fotoshoot bij water

Water geeft een bijzondere sfeer op foto’s. Zeker als je er ook nog in gaat staan! Je kunt er voor kiezen naar een recreatieplas te gaan, zodat je de combi van water, zand en bomen hebt, maar je kunt ook denken aan natuurgebieden. 

Onderstaande foto's zijn gemaakt bij het Geestmerambacht / ’t Wed en de Oosterplas.

Fotoshoot in een veld of een park

Lang gras, een weiland of een maisveld: toplocaties om te shooten! Hoe hoger het gras of hoe woester, hoe blijer ik ervan word ;-) Deze foto’s zijn gemaakt in Heiloo en Bakkum! 

Binnenlocaties

Vaak kan de shoot buiten plaats vinden, omdat het gelukkig niet altijd regent in Nederland ;) Maar soms is het fijn om naar binnen uit te wijken! Bijvoorbeeld i.v.m. extreem slecht weer of omdat er bijv. hele kleintjes bij zijn! Voor veel shootlocaties moet je betalen, maar wie weet ken jij iemand met een boerderij, een kas, leuk koffietentje of iets dergelijks! Soms mag je een hotelkamer ook voor een shoot lenen of boeken. Het enige belangrijke voor mij is dat er voldoende licht binnenkomt… Twijfel je? Overleggen kan altijd. 

Ik hoop dat jullie een beter beeld hebben gekregen van de vele opties! Natuurlijk heb ik niet alles kunnen benoemen en laten zien. Hebben jullie zelf een locatie in gedachten of twijfelen jullie over de mogelijkheden? Laat het me even weten, dan ga ik er ook even naar kijken! En weet je zelf nog een te gekke locatie die hier echt in het rijtje thuis hoort? Ik hoor het graag van je :)

 

 

Tot snel?!

Liefs Elles

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0